Under overskriften ”Be there for someone else. Give blood. Share life” hyldes bloddonorer over hele verden i anledning af International Bloddonordag, som hvert år ligger den 14. juni. Dagen giver lejlighed til at anerkende og takke de danske frivillige og ubetalte bloddonorer for deres store livreddende indsats. Samtidig er dagen med til at styrke bevidstheden om behovet for bloddonation, så Danmark også fremadrettet kan opretholde en blodforsyning i verdensklasse.

European Blood Alliance har samlet klip med patienthistorier fra hele Europa:

Blodbanken i RegionH – GivBlod fejrer blandt andet dagen i Tivoli med to sær-arrangementer for bloddonorerne, som har kunnet købe billetter til en intim-koncert med Burhan G eller forestillingen Mor og Far sidder i Grøften, som skal opleves i festligt lag sammen med andre engagerede bloddonorer. Derudover vil alle bloddonorer, der bliver tappet den 14. juni i Region H modtage en lille gave i anledning af dagen.

De danske bloddonorer kommer alle steder fra og har forskellig baggrund, køn, religion og alder. Men fælles for dem er, at de uden at stille modkrav giver en livsvigtig gave til patienter, som gennemlever en kritisk fase i deres liv, hvor blodprodukter er helt afgørende for overlevelse.

På Rigshospitalet ligger graden af overlevelse for patienter med livstruende blødning blandt de højeste på både nationalt og internationalt plan. Når en bloddonor har givet blod, bliver portionen på 450 ml. delt i tre blodkomponenter til patientbehandling: røde blodlegemer, plasma og blodplader.

”På den måde, kan vi give patienterne nøjagtig det de har behov for. Princippet ved behandling af livstruende blødning er at erstatte blodtabet med røde blodlegemer, plasma og blodplader i den rigtige balance. På den måde holdes blodbanen så normal som muligt i hele blødningsfasen, indtil kirugerne kan stoppe blødningen” fortæller Blodbankchef i RegionH, Morten Bagge Hansen.

Man kan derfor roligt sige, at en portion blod kan være med til at redde livet for 3 forskellige patienter.

I Danmark er der ca. 210.000 bloddonorer, som forsyner de danske hospitaler med blod til operationer og andre blodkrævende behandlinger. Men hvert år må nogle stoppe på grund af alder, helbred eller andet der gør, at de ikke længere kan give blod. Der er derfor et konstant behov for nye bloddonorer.