Kroppen – før, under og efter en tapning

Du har ca. 5 liter blod i kroppen, og når du donorer blod, tapper vi ca. 0,5 liter – eller ca. 10% af din samlede blodmængde. Her kan du bl.a. læse om hvordan og hvor hurtigt, kroppen gendanner det, og om andre forhold, der er værd at være opmærksom på.

Dit helbred er vigtigt

Hver gang du bliver tappet, måler blodbanken din hæmoglobinværdi – altså din blodprocent. Det er for at være sikker på, at din krop kan tåle at give blod. Med jævne mellemrum måler vi også ferritin-indholdet i dit blod. Det viser, hvor stort dit jerndepot er. Underskud af jern kan medføre, at hæmoglobinværdien falder. Hvis du mangler jern, vil blodbanken tilbyde dig jerntabletter i et antal, der sikrer, at du opbygger et godt jerndepot. Det er vigtigt, at du tager disse tabletter. Jern er vigtigt for mange af kroppens funktioner, ikke mindst når der skal dannes nye røde blodlegemer efter en bloddonation.

Hvis du bliver syg

Det er vigtigt, at du er sund og rask, når du bliver tappet – både af hensyn til dig selv og til modtageren af blodet. Meld afbud til en tapning, hvis du ikke føler dig helt tilpas eller er syg. Bliver du syg i dagene efter at have givet blod, skal du også give din blodbank besked om det hurtigst muligt.

Drik masser af vand og spis godt

Spis og især drik rigeligt før og efter en tapning. Kroppen skal nemlig erstatte de 450 ml blod, der bliver tappet. Din krop erstatter blodet med væske fra vævene inden for nogle få minutter, men det kræver, at der er væske at erstatte det med. Kaffe og te kan virke vanddrivende og føre til væskeunderskud. Drik i stedet vand. Det mindsker risikoen for dehydrering, dit blod løber bedre, og det kan faktisk være nemmere for tapperen at finde en åre at stikke i. 

Watersplash2

En sund tappearm

Når du har givet blod, bør du resten af dagen undgå at overbelaste din tappearm ved f. eks. at løfte tunge ting. Det kan give blå mærker, der hvor du er blevet stukket. Oplever du gener efter tapningen, som ikke forsvinder i løbet af få dage, bør du kontakte din blodbank.

Hvil dig

Du bør altid hvile dig i minimum ti minutter efter tapningen. Dit blodvolumen skal nemlig have tid til at stabilisere sig, inden du forlader tappestedet. Alle reagerer forskelligt på at få tappet blod. Nogle kan føle sig en smule trætte og sløve resten af dagen, mens andre ikke mærker noget. Det bedste råd er at tage den lidt med ro efter tapning og lytte til din krop.