60158_960x400_korr2

Den kendte Real Madrid fodboldspiller Cristiano Ronaldo kan i øjeblikket ses i en verdensomspændende kampagne, som skal gøre os alle mere bevidste om vigtigheden af blod- og plasmadonation. 

Den berømte bold-jonglør, som af mange betragtes som en ener, er selv bloddonor, og sagen ligger ham meget på sinde. Han ønsker at inspirere de unge til at melde sig som bloddonorer, så de også kan være med til at redde liv.

  • Vi kan alle være med til at gøre en forskel som bloddonorer. En blodportion kan gavne op til 3 forskellige patienter, som har brug for blod i forbindelse med en livskritisk fase eller som behandlingsform i forbindelse med sygdom, siger Cristiano Ronaldo, som bliver den første globale ambassadør for #Bethe1Donor kampagnen.

Selv indledte Ronaldo sin bloddonorkarriere som 24-årig. På daværende tidspunkt havde han en holdkammerat, hvis søn havde brug for en knoglemarvsdonation for at overleve. At følge vennens kamp for at finde en egnet donor til sin søn satte tankerne i gang hos Ronaldo, og han har været fast bloddonor lige siden. Af samme årsag har fodboldspilleren valgt ikke at få nogen tatoveringer, da dette giver bloddonorer en 4 måneders tappepause.

For en elitesportsudøver som Ronaldo er det oplagt, eksempelvis at donere plasma i stedet for fuldblod, da dette ikke påvirker de ilt-bærende røde blodlegemer i kroppen, som er vigtige, når man skal præstere på fysisk højt plan – som Ronaldo.

I Danmark vil kampagnen hovedsageligt kunne ses i sportshaller, fodboldklubber og på gymasierne i RegionH i form af storskærme og plakater. Derudover er der produceret en video til online brug, hvor Ronaldo fortæller om bloddonation. Den kan blandt andet ses på www.facebook.com/givblod. GivBlod i RegionH håber på, at kampagnen vil inspirere flere unge – især mænd, da de mangler i blodbankerne, til at melde sig som donor.

I Danmark er forbruget af røde blodlegemer faldende som følge af bedre logistik i blodbankerne og en rivende udviklingen inden for lægevidenskaben. Men det betyder ikke, at der ikke er behov for nye bloddonorer. Forbruget af blodplasma er stigende. Vi bliver nemlig bedre og bedre til at fremstille lægemidler, som kan hjælpe en lang række patienter til et bedre liv. Lægemidler, hvor plasma indgår i fremstillingen. På dette område er Danmark på nuværende tidspunkt ikke selvforsynende. Skal vi være det, vil det kræve, at blodbankerne bliver bedre gearede til plasmatapninger, og at mange flere melder sig som bloddonorer.