Bloddonation og sport
Sport og bloddonation går fint i spænd, så længe du lytter til din krop og vælger den type donation, som passer bedst til dine sportslige ambitioner. Blodbankchef Morten Bagge Hansen forklarer nærmere i denne video.
Mænd og kvinder
Blodbanken mangler mandlige donorer – men hvorfor? Det skyldes flere ting, bl.a. at vi i fremtiden gerne vil tappe kvindelige donorer mindre hyppigt. Hvis det skal lade sig gøre, er der brug for flere mænd til at tage over.
Tak
Hvordan ville coronakrisen påvirke blodforsyningen i Danmark? Det spørgsmål stillede Blodbankchef Morten Bagge Hansen sig selv i foråret 2020, men bekymringen blev gjort til skamme, da bloddonorerne beviste, at de stiller op selv i krisetider. I anledning af International Bloddonordag 14. juni sender han en stor TAK til alle bloddonorer.
Et udvidet blodmatch
For 5 % af patienterne er det normale blodmatch på blodtypen ikke nok, og her må blodbanken kigge på bloddonorernes undertyper. Blodtyperne ligger i dine gener, og derfor er det vigtigt, at donorerne afspejler samfundet ift. etnicitet. På den måde sikrer vi det bedste match for alle patienter.
Vigtigt at melde afbud
En af blodbankens største udfordringer er, når donorerne udebliver fra deres bookede tider. Så går der kuk i systemet, da der nøje regnes på, hvor meget blod, der er behov for til patienterne.
Hvis katastrofen rammer
Blodbanken er forberedt på en krisesituation. Her kan du høre, hvordan beredskabet er bygget op, og hvordan du som bloddonor bedst kan hjælpe, hvis en krise rammer.
Uden mad og drikke duer helten ikke
Hvorfor er det vigtigt at spise og drikke i forbindelse med en tapning? Det forklarer Morten Bagge Hansen i dette afsnit af Blodbankchefens Hjørne. Og så kan du også blive klogere på, hvorfor du ofte møder chips, juice og sodavand i blodbanken.
Plasmatapninger
Bliv klogere på plasmatapninger og hør, hvorfor de er rigtig vigtige for vores blodforsyning. Du kan også selv prøve plasmaberegneren på plasmaberegneren.