Tilmeld dig
Ikke alle kan gå igennem nåleøjet og blive bloddonor. Men er du mellem 17 og 65 år, sund og rask og vejer du mindst 50 kg, så er der gode chancer.
I Region Hovedstaden er vi ca. 70.000 bloddonorer (180.000 på landsplan) – men vi vil gerne være flere! Der er både mulighed for at blive tilmeldt som klassisk bloddonor (fuldblod), som plasmadonor (kun plasma) og som stamcelledonor. Det er også muligt at kombinere de forskellige tappemåder fra gang til gang.
Overvejer du?
Du har måske gjort dig nogle tanker om bloddonation og tænkt, at det er for besværligt, tidskrævende eller lidt uvist, hvad der skal til. Se, hvordan Mathilde oplevede sit første besøg i blodbanken, da hun tog med sin kollega Morten.
Hvorfor give blod?
Hver dag er der mange patienter, som har brug for donorblod for at komme igennem en kritisk fase i livet. Mød donorer og patienter her.
Kom godt i gang
Mange spørgsmål melder sig, når den første tid til tapning står i kalenderen. Er der noget jeg skal være opmærksom på? Hvor meget kan jeg efter tapningen? Jeg kender ikke min blodtype – hvad gør jeg så? Herunder link til en flyer, som giver svar på det mest nødvendige.
Gode råd når du skal give blod
Du kan selv være med til at sikre, at det bliver en god oplevelse at give blod. Se med her og få de vigtigste råd med på vejen.
Hvad testes blodet for?
Alt donorblod testes for de tre vigtigste vira, som kan smitte gennem blod: HIV, hepatitis B og hepatitis C. Men du må aldrig give blod, hvis du har været udsat for smitterisiko.
Selvom blodbanken har optimale muligheder for at undersøge blodet, så er testen ikke 100 % sikker. Smitte kan først påvises 10 dage efter, at den er pådraget. Det er derfor uhyre vigtigt, at personer, der har været udsat for smitterisiko, undlader at give blod. Er du det mindste i tvivl, bør du under alle omstændigheder undlade at give blod. Tag en snak i fuld fortrolighed – evt. telefonisk – med blodbankens personale (eller din egen læge) om, hvordan du bedst kan få afklaret din tvivl.